2009. június 19., péntek

Kétszínű gyümölcsszelet

A főzeléken és fasírton kívül még ezt vittem a potluckra.

Kétszínű gyümölcsszelet


Az ötletet az Alnatura cégtől vettem, a dm-ben ráakadtam egy gyümölcszseletükre (két ostyalap között egy réteg világos gyümölcsön egy réteg sötét gyümölcs). Persze annak az összetevőit nem kívántam teljes mértékben átvenni...

Saját verziómról már raktam fel képet -ITT-, és -ITT- (a bejegyzés legvégén).
A régebbi képeken jobban látszik, hogy egy szelet két színű, és két fajtavan belőle.

Eddig bárki, aki megkóstolta, odáig volt érte:-)

Hozzávalók:

Epres-mogyorós szelet

A világosabb laphoz:

2 db banán
5-6 db alma
10-15 szem datolya
1 marék mazsola

A sötétebb laphoz:

250 g eper (ha mirelit, a felengedés után csorgassuk le a levét, hogy gyorsabban megaszalódjon)
5-6 db alma
10-15 szem datolya
1 marék mazsola
3-4 ek földimogyorókrém

Szedres szelet

A világosabb laphoz ugyanaz, mint fent.

A sötétebb laphoz:

250 g szeder (ha mirelit, szintén csorgassuk le a levét)
5-6 db alma
15-20 szem datolya
1 marék mazsola
10-15 db friss csalán hajtás (8-10 cm hosszúak, ne legyen túl sok, mert akkor nagyon "zöld ízű" lesz a végeredmény...)

Az arányok módosíthatók, a lényeg, hogy összesen 1 kg legyen. Először mézzel ízesítettem, de a potluckra datolya-mazsola ízesítésel vittem. Ha édesebben szereti valaki, több datolyát rakjon.
Az összetevőket turmixoljuk, kikenjük tapadásmentes alátétre, és aszaljuk (41 fokon).

Egyik oldalán jó fél napot szárítjuk, majd amikor már lejön az alátétről, átforgatjuk úgy, hogy a világosabb és sötétebb színű lapok nedvesebb oldalai érintkezzenek, így fognak összeragadni.

Legegyszerűbben ez úgy kivitelezhető, ha van üres aszalótálcánk. Kivesszük az egyik gyümölcslapot, erre ráhelyezzük fejjel lefelé az üres tálcát, majd egy gyors mozdulattal megfordítjuk. Így a szárazabb oldal a rácson lesz, a tapadásmentes lapot pedig óvatosan leszedhetjük a gyümölcslapról.

A másik réteg ráhelyezése rizikósabb... Vagy úgy kezdjük, mint az előbb. Ekkor érdemes addig aszalni a lapot, hogy már egyben, lehetőleg szakadozás nélkül lejöjjön, így a másikra tudjuk helyezni. Így próbáltam, de kicsit szakadozott, utána kellett "javítani" a felső rétegnek.
Másik lehetőség, hogy a második réteget a tapadásmentes lappal együtt helyezzük a másikra, úgy, hogy egy pár cm-en már előre lefejtjük a teflex lapot, majd óvatosan "kibújtatjuk", kiszedjük a két réteg közül. Legközelebb így próbálkozom majd, hátha ennek jobb lesz az eredménye:-).

Aszaljuk a kétrétegű lapot, amíg teljesen ki nem szárad, ez lehet még 0,5-1 nap is.

Egy kész lapból kb. 30 db szelet lesz (3x10 elosztásban). Vághatjuk ollóval, vagy egy egyszerű lapvágóval is, utóbbi szebb eredményt ad:-)

A gyümölcsszelet fogyasztható reggeliként zöld turmix vagy gyümölcsök kíséretében. Nagyon jó útitárs, kis helyen elfér, mégis tápláló, és ízletes.

Nagyon jó lehet az "úgy ennék valami finom édeset" pillanatokban is, bár a nassolásra senkit sem bátorítanék:-)

Sok sikert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése