2009. május 14., csütörtök

Ígéret szép szó...

Elég régen írtam már...

Ígértem a fotókon szereplő ételek receptjeit, íme az első:

Kosárka

Hozzávalók:

Szárazon 2 csésze hajdina, csíráztatás után több lesz
40 dkg mandula beáztatva
3 csésze kókuszreszelék
2 csésze mazsola és/vagy datolya beáztatva
2 marék aszalt meggy egészben, vagy szilva nagyobb darabokban, beáztatva
7 db óriási banán


Ezeket az összetevőket aprítógépben és/vagy turmixban összedolgozzuk.

Lenmagot őrlünk szárazon, szükség szerint teszünk a masszához annyit, hogy jól formázható legyen.


Ez volt az alaprecept, melyet kedves ismerőseinktől, egy 1,5 éve nyers koszton élő családtól kaptunk.


Néhány dolgot változtattam rajta:

-aszalt meggy helyett vörösáfonyát használtam

-mézet tettem bele plusz édesítésként (Mi még jobban szeretjük az édesebbet...)

-A hajdinacsírát megaszaltam, és a házi malmomon megőröltem, mivel az aprítógépem pici, és a száraz anyagot jobban szereti, a turmixnak meg túl szilárd a csíra... A hajdinacsíra-liszt volt a sűrítő, ezért mertem áztatni a kókuszreszeléket is (lehet, hogy ezt az olajosmagvat fölösleges?), illetve a lenmagot is szárazon megőröltem, beáztattam.

Formázási tipp:


Elég 1 db fém vagy műanyag forma. és egy darabka folpack. A fóliát bele a formába, aztán egy adag masszát belenyomkodunk, a forma közepét ujjal kivájjuk. Gyors mozdulattal az aszaló rácsára helyezzük, majd levesszük a formát a folpack kilógó részét meghúzva. Nem olyan vészes a dolog, csak kicsit macera. A végeredmény azonban kárpótol:-)






Most hosszúkás formát használtam, nem a múltkori kereket. Ez nagyobb, így kicsit rövidebb ideig tartott a formázás.


Az aszalás nem 1-2 óra. Én este beraktam, reggel megfordítottam. Aztán még aszaltam, amíg gondoltam... A közepe nem szárad ki egészen, olyan állagú, mint egy jó kis teljesőrlésű kenyér...

Hát, ő lenne az.

A múltkori fotón a világosabb töltelék crunchy földimogyorókrém+méz, a sötétebb ugyanez kis karobporral, kókuszreszelékkel megszórva. Közepükön aszalt vörösáfonya.


Tudom, a földimogyoró nem túl élő, csak pörkölten fogyasztjuk.... Azóta sikerült tahinit beszereznem, és azzal töltjük, vagy egyéb gyümölcskrémmel, lekvárral (hagyományossal is...). Kedv szerint változtatható a töltelék.

Először "nyersevő" ismerőseinknél kóstoltuk, eperkrémmel. Hmmmm...


Zöld turmix (csalán+gyümölcs), vagy darabolt gyümölcs kíséretében komplett reggeli fogás, nálunk legalábbis...


Ez volt az első aszalt nyers ételem, amit a kétéves kislányom hajlandó volt megkóstolni, sőt, jóízűen ette... A hajdinás krékeret azóta sem nagyon szíveli...


Találtam még egy jó fotót.



Itt a töltelék: alma, banán, áztatott szezámmag, kókusz és mandula, kis méz. nem lett elég édes, ezért a tetejére még egy kis fekete áfonya öntet (ez még nem házi:-(...), kókuszreszelék és mandula díszítésként.

A kísérőről majd kicsit később, egyszerre elég lesz ez a recept is:-).


Ezt egyébként férjem munkatársának és családjának készítettem, de elfelejtette elvinni, így mi vacsoráztunk belőle egy jót :-).


Jó étvágyat mindenkinek, és sok sikert!

1 megjegyzés:

  1. Nagyon helyesek lettek a kosárkák, ezt én is ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés