2009. május 27., szerda

Boldog szülinapot!

Jázmin lányom ma lett két éves. Ez alkalomból elkészítettem első élő tortámat, íme:




Az alaphoz aszalt alma-banán gyümölcslapot használtam. Két normál vastagságú (0,5 kg alma, 0,2 kg banán), vagy egy vastagabb (1 kg alma, 05, kg banán) lapot négyfelé vágunk, lekerekítünk. Én most egy vastagabbat használtam, de javaslom, hogy Excaliburban ne rakjatok ekkora tömeget egy tálcára, mert meghajlik...

Tipp: Ha elkészülés után nem áll majd néhány órát, hanem rögtön szeretnénk fogyasztani, érdemes kis vízzel, gyümölcslével leecsetelni a lapokat, hogy gyorsabban megpuhuljanak, és szeletelhető legyen a torta.

A fényképező látványára Jázmin egyből felkiált: "Anya, fényképezz Manót is!" Így tettem:-)



Erre jöhet a krém:

kb. 15 dkg dió
10-15 szem kesudió (csak azért, mert a diót nem találtam elégnek)
1 banán
1 alma
1-2 ek. méz (elhagyható)

A diót egy éjszakára beáztattam, majd napon szárítottam. A kesudiót nem "kezeltem", már úgyis halott (hiába próbáltam csíráztatatni, csak berohadt...). A kétféle száraz magot a kis konyhai aprítómban megőröltem, majd hozzáadtam a banánt, az almát és a mézet.

(TV Shopos aprítóm van, és tökéletesen meg vagyok vele elégedve. Szárazon bármilyen olajos magot ledarál, lenmagot, mákot is, kissé nedves anyagokkal is gyorsan megbírkózik.)


Rétegelés: egy tortaalap, egy adag krém (az egész majdnem 1/3-a) , és egy réteg eper.



Erre még egy lap, aztán krém, eper, és így tovább.

A negyedik lap tetejére, és az oldalára is kentem kis krémet.




Már csak a díszítés van hátra:

kókuszreszelék, eper, és aranymazsola.





Alig győztük kivárni, hogy elkészüljön...:-)

Jázmin kedvence az eper, így a torta sikere sem maradhatott el.


Jó étvágyat!


4 megjegyzés:

  1. Klári, ez nagyon szép!
    Nagy ötlet, hogy tortának nem a hagyományos nyerstorta alapot használtad, hanem a gyümölcslapot!
    Én ilyen vastagra még nem próbáltam gyümölcslapot készíteni, de most felbátorítottál, és én is fogok.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a dícséreteket!
    A 1,5 kg-t sajnos tényleg nem szereti az Excalibur, a miénk tálcája azóta van behorpadva, hogy ezt kipróbáltuk...
    Két vékony gyümölcslapot is össze lehet ragasztani kis vízzel, így is elérhető ez a vastagság.

    VálaszTörlés
  3. Klári, nézz be hozzám!
    Gitta

    VálaszTörlés