2009. június 25., csütörtök

Hozzátáplálás

Siccike oldalán remek összefoglalót találtam a Vegán babák hozzátáplálásáról.

De mire megszületett a fenti bejegyzés, Zsani babával már "nagyban kanalaztunk":-).

Pár dolgot nem is csináltunk túl szabályszerűen...

Elég sok, és "tartalmas" az anyatejem, nem nagyképűségből írom... 5,5 hónapos koráig a felesleget fejtem is, Jázmin nagy örömére:-). Jó öröklés anyai ágon, és az életmód: semmi alkohol, dohány, kávé, tea, plusz az elején 60-70, most már 95 %-os nyers táplálkozás... A gyarapodással így sosem volt gondunk, havonta 400-500 g. (Elég ránézni a kis hurkákra:-) Jobban láthatót nem találtam...)


De a nővére se (volt) kutya (a kép egy éve készült, kb. ekkor választottuk el, 1 évesen. Hogy mekkorát nőtt!!!):


Tehát úgy gondoltam, amíg lehet, nem fogunk szilárddal próbálkozni, legalább féléves koráig.

De Zsani kicsit "megelőzött": május 15-én töltötte a fél évet, de már hetekkel azelőtt kinézte a kezemből a gyümölcspalacsintát (egyszer-egyszer el is csámcsogott egy kis darabkán, erős fintorokkal kísérve...), és a zöld turmixot.

Aztán május 13-án, miközben szokásos, esti zöld turmixomat fogyasztottam (alma, banán, csalán, talán narancs és kivi is volt benne-víz nélkül, sűrű pép), majdnem kikapta a kezemből, s közben csámcsogón mozgatta a száját.

Gondoltam, biztosan elmegy tőle a kedve, ha belekortyol. De nem! Alig bírtam elvenni tőle. Inkább készítettem neki natúr almapépet (magvalva, hámozva), turmixgéppel eldolgozva. Az állaga így olyan lett, mint a bolti üvegeseké: teljesen szemcsementes.

Ugye, először csak 1-2 kanállal kellene adni, de Zsani baba úgy nyelte... Nem győztem "lapátolni". Persze, éhes is volt. A vacsim után jött volna a fürdetés, aztán az ő vacsorája. Így a pépevés megelőzte az egészet, el is fogyott 120 ml!

Egyébként Jázminnal is hasonlóan kezdtük (hogy éjszaka ne éberesszen 2-3 alakalommal), elalvás előtt kis pép, majd tejcsi, és tente hajnalig.

Következő alkalommal egy pár levél csalán is ment a turmixba, ez is meglepően ízlett neki, 2-3 napig evett is jó 100 ml-ket belőle. Csak sajnos elfogyott az édes almánk, lett helyette savanykás, ez már nem jött be annyira... Azért 50-100 ml között mindig fogyott belőle.

Már én is kezdtem unni az egyhangúságot, ezért pár levél citromfűvel, pár csepp tiszta akácmézzel dobtam fel a turmixot. A hozzászólások nyomán méz helyett, ha szükséges, kevés gyümölcs- vagy szőlőcukrot használok majd...


A citromfű szárát nem ajánlatos beletenni, mert elég fás (a turmix sem viszi), és 1 almához 6-8 nagyobb levélnél többet sem szoktam, mert akkor már túl citromos lesz.

Tetszésindex képekben:

Megszereztem!

És nem adom senkinek:-)

Hamm, hammmm.... Még mindig nem eresztem el...

Köszönöm, elég volt!

Egy kiskanál azért még jöhet:-)


Pár hétig vívódtam rajta, hogy mi legyen a következő az alma után, addig csak a zöldekkel tettem változatossá: 2-3 csalánhajtás (ebből jó sok van nálunk), mellé pár citromfűlevél, vagy menta, esetleg kis levélke disznóparéj, vagy pár levél libatop (nagyon finom saláta helyett is!!!). Zöld azért kerül bele mindig, hogy tartalmasabb legyen, és azért gyomok, mert ezek a saját kertünkben, illetve gyepünkön termett "bio alapanyagok", tutira nem használtunk vegyszert hozzájuk:-).

Szóval agyaltam, hogyan tudnék valamilyen "biztonságos" (ha nem is bio) gyümölcsöt szerezni az alma mellé, a környékünkön. A válasz: SEHOGY. Hiába veszem meg a zöldségesben 1,5-2-szeres áron, nem valószínű, hogy jobb, mint a Tescos, utóbbi helyen ráadásul van választék is...

Így a következő "áldozat" az őszibarack lett (üveges, főtt, mert épp utaztunk, jobb nem volt), aztán pedig nyersen összeturmixoltam 1-2 darabot egy almával. Utána jött a banán, egy két falat magában, aztán ez is csak kísérő lett az alma mellett, mert utóbbi megbízható helyről származik, s nem mellesleg olcsón is sikerült beszereznünk.

Anyósom, mint védőnő, ajánlotta a meggyet, de ezt még nem sikerült beszereznünk.
De cseresznyét igen, mivel férjem egy tábor beszerzője, és a nyíregyházi nagybaniról tudott jót hozni. Mivel hasfájást okozhat, ezért csak 10-15 szemet teszek egy almához. A kész pépnek jó, ha a felét megeszi, így ez a pár szem nem okozott semmi problémát, mégis színesíti a menüt.

A gyümölcs (alma +valami, az arány változó)+zöldek párosítás tehát elég jól bejött Zsaninak.

Törekszem arra, hogy ha lehet, nyerset egyen ő is. A gyerekorvos ajánlotta már a főzelékeket, így megpróbáltam a répát is nyersen leturmixolni, kis csalánnal. PFUJJJ, de szörnyű lett! Lehet, hogy a csalán az oka, de szemcsés maradt, és fertelmes lett az íze... Szerintem nem érdemes vele próbálkozni nyersen, vagy csak csalán nélkül... A főtt üvegesből "elnyalogatott" valamennyit, de mivel azok általában ízetlen répából készülnek, nem volt érte odáig.

A következő próba a cukkíni volt, egy fél szál egy csipet sóval. Ez egészen jól sikerült, ízlett is a kis poronytynak:-). (Kb. fél deci egyből el is fogyott.)

Legutóbb a gyümölcspép tartalmasabbá tétele érdekében egy csipet hajdinacsírát is használtam. A hajdina gluténmentes, így gondolom, nem lehet belőle baj...

A főzelékek még nem rendszeresek ebédnél, de a gyümölcspép-vacsora igen.

Időnként Jázmin is besegít:



Etet, és a maradékot megeszi:-) Kis tündérek:-)

Jó próbálkozást, kedves vega anyukatársaim!

4 megjegyzés:

  1. Mézet nem szabad adni a babának, mert halálos betegséget -botulizmust okozhat. Egyébként szeretik a gyerekek a savanykás ízt, a 8 hónapos lányom minden nélkül eszi a meggyet.

    VálaszTörlés
  2. A mézet én is szerettem volna mondani. Egyébként úgy látom, hogy nagyon hasonlók a kezdő ételeink. Esetleg a répa levét valahogy kifacsarni? Szerintem úgy nagyon finom lehet nyersen is.

    VálaszTörlés
  3. A mézről a legfrissebb Új életmód magazinban írnak, bizony, egy éves kor alatt bele is halhat a pici. Olvasd el, már biztos megérkezett az új szám! (vagy hívd fel Tóth Gábort vagy Melittát)

    VálaszTörlés