2009. szeptember 12., szombat

Mungóbab

Először egy bioboltban találkoztunk szembe a csíráztatni való magok között. Szimpatikus volt, és nem is túl drága, így hát megvettem.

Jó választás volt! A csíra íze nagyon hasonlít a (nyers) zöldborsóra, és még zöld is:-). Ezért is került bele az élő zöldséglevesbe is.

Jázmin pedig odáig van érte! Egyszer egy jó csészényit megettünk ebéd után, csak úgy „desszertnek”.

Néhány adat a mungóbabról (Forrás):

"Mungóbab (Vigna mungo L.). B-vitamint, vasat, folsavat, magnéziumot, mangánt, foszfort tartalmaz. Apró szemű, könnyen emészthető, rostban gazdag, segíti a salakanyagok távozását és a méregtelenítést. Némi E-vitamint is tartalmaz, ezért a betegek rák- és vastagbéldiétájában nélkülözhetetlen. Keleten konzervként is forgalmazzák, előfőzve.

Élelmezési és gazdasági jelentősége. Zöld hüvelyét, száraz magját és az abból készült csíranövényt fogyasztják. Az érett mag kb. 22% fehérjét, és mintegy 0,5% olajat, viszonylag sok vasat, meszet és C-vitamint tartalmaz. Termőhelyein ezért főleg kisgyermekek részére készítenek belőle ételeket.

A mungó bab lisztje magas fehérje tartalmánál és alacsony zsír és szénhidrát tartalmánál fogva értékesebb tápanyag, mint a búzaliszt. Nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2-vitaminokat, A-vitamin elővitaminját, kálciumot, foszfort és vasat.

A termés nagyobb részét nem étkezési száraz babként, hanem csíráztatva (csíranövényként) fogyasztják, amely a csírázás során feltáródott tápanyagok következtében sokkal értékesebb táplálék."

Azt is olvastam, hogy a kínai üvegtészta alapja is a mungóbab (finomra őrölt lisztje).

Mi a következőképp fogyasztjuk:

-magában, zöldséges-sós étkezéseknél
-salátában
-fasírtokban

Múltkoriban rengeteg mungóbab csíra maradt rám (már túl nagy volt), de kidobni sajnáltam volna. Így hát dobtam hozzá ezt-azt, aprítottam, és ez a „csoda” született:

Mungóbabos pástétom és fasírt

2 cs mungóbab csíra
1 cs napraforgócsíra (nálam szárítva volt)
0,5 cs barna lenmag (külön jót tesz neki a sárgától markánsabb íze)
0,5 cs áztatott dió
1 cső kukorica
2 db paradicsom
1 vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma


A lenmagot szárazon őröljük. A többi hozzávalót aprítóban dolgozzuk masszává, majd jöhet bele a lenmag is, azzal is forgatjuk egy keveset.

Általában nem használok ennyi hagymát, de most mégis így jött ki, és hihetetlenül finom lett!

Krékerrel, zöldségekkel együtt laktató, ízletes ebéd. Én így fogyasztottam:



Jégsaláta levélen, kukoricás krékeren, fekete olajbogyóval, paradicsommal és uborkával.

Már a látványtól újra beindul az emésztésem:-)

Eredetileg fasírtot terveztem, így a nagy részét leaszaltam. A pástétom egy-két napig eláll hűtőben.

Egészségetekre!

2 megjegyzés:

  1. Szia

    Most csíráztatok mungóbabot (egyébként életem első csíráztatása) és kezd lilulni, az baj? Mikor van "kész"? A zöld külsejét is meg kell enni vagy azt el kell dobni? Így magában nyers zöldborsó íze van, amit én nem tudok élvezni, lehet h reszelek hozzá répát és uborkát. Öntsek rá olíva olajat is? Kérlek adj tippet, hogyan fogyasszam el. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Egész finom lett, köszi a receptet. :)

    VálaszTörlés