2009. október 8., csütörtök

Az én szuperételem: a zöld turmix

Elég régen jelentkeztem… Augusztus vége óta szigorlatra készültem, vagy házidolgozatot írtam, vagy éppen az elmaradt vizsgáimra tanultam "szabadidőmben". Hétvégénként pedig mindig volt valamilyen egyéb program, általában több száz kilométeres utazással egybekötve…Jelentem, hogy hétfőn végezetem az utolsó vizsgával is!:-) Már „csak” a szakdolgozat és a záróvizsga választ el a diplomától!:-)

De térjünk is a tárgyra, elvégre is ez egy gasztroblog…


A nyári, illetve az őszi gyümölcs, és gyomnövény-bőség rendkívüli módon kedvez a zöld turmix hódolóinak, nekem legalábbis mindenképpen:-). Egy nap sem telik el anélkül, hogy ne fogyasztanánk egy kis green smoothie-t, legalábbis amikor otthon vagyunk.

Hasznosságáról, pozitív hatásairól olvassátok el Gitta, illetve Gábor bejegyzéseit -ITT-, és -ITT-.

Nem is tudom, melyik gyümölcs-összeállítás a kedvencem, mind finomabbnál finomabb: alma, meggy, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, görögdinnye, sárgadinnye, szilva, szeder, körte, szőlő… Ennyi csodálatos szín és íz! Hmmm…

Zöld levélként többnyire csalánt használok alapnak, vagy fehér libatopot, újabban pedig felfedeztem néhány lucernatelepet is a hátsó kertben. Ehhez jöhet pár pitypanglevél (ha csak ez van, és sok, akkor keserű), pár lándzsás útifű levél (vigyázat, szálkás a levele, nehogy túl sok legyen), vagy egy marék lóhere (csak azért nem alap, mert macerás olyan sokat szedni belőle, egyébként ez is elég semleges ízű), vagy pár levél cickafarkfű (ez is elég erőteljes ízt ad). A disznóparéj is jó alapnak, de csak a levele, ha már húsos a szára, a „bolyhai” pedig brrrrrr, nem jók a turmixban (csakúgy, mint a már kimagosodott csalán).

Ízesítésnek jöhet néhány levél citromfű, vagy menta, de tényleg csak ennyi, különben ehetetlenül erős lesz. Torokfájásos időszakban pár zsályalevelet is beleraktam, elég sajátos, erős íze lett tőle...



(A képen díszítés: citromfű és fehér libatop levél)

Ezeken kívül még sok ehető gyomnövény van (ajánlom ezt az oldalt böngészésre), az árvacsalánnal és tyúkhúrral kísérleteztem. Előbbiből egy-egy szál belekerül néha a reggelinkbe, de nem több, mert olyan különös, nem is tudom milyen, kissé kellemetlen szaga és íze van (mint egy elhanyagolt mellékhelyiség?...)... A tyúkhúrral pedig többször próbálkoztam már, ettől meg rögtön „föld ízű” lesz minden (amilyen a penészes, nem eléggé kivágott alma íze), egy-két száltól is. Tehát ezek nálam nem nyerők.

Ha a gyümölcs nem elég édes, pár levél sztíviával, vagy egy marék áztatott datolyával, mazsolával szoktam feldobni.

Lássunk néhány konkrét receptet!

Nyári kedvenceim:


Őszibarack-alma turmix

10-15 őszibarack
4-5 alma
Csalán (frissen szedve tele van vele egy 1 literes tál, mosás után kb. a felére összeesik)
Kevés víz



Nem túl extra ötlet, de mutatós a kép:-). És finom a végeredmény!

Görögdinnye-turmix (sajnos idén már lejárt a szezonja…)

1 cikk görögdinnye (kb. 1/8 dinnye, bátrabbak a magot is benne hagyhatják)
3 alma (azért, hogy kicsit sűrűbb legyen)
Kedvenc gyomnövény, zöld levél
2db 10 cm-es citromfűhajtás

Víz nem kell hozzá, elég híg. Ha érett a görögdinnye, akkor alig lehet betelni ezzel a csodálatos, rózsaszínes itallal! Variálhatjuk pár szem 10-15 szem szilvával, 5-6 őszibarackkal is.

Sárgadinnye turmix

1 sárgadinnye (mag nélkül)
0,5-1 cs áztatott mazsola
Kedvenc zöld

Egyszerű, és mégis nagyon ízletes! Ehhez is lehet különféle gyümölcsöket adni még.

Szilvás-őszibarackos turmix

15-20 szem szilva
10-15 őszibarack (nem keserű fajta)
Zöld levelek

Ezt a krémes, lágy, lilás csodát sem tudtam megunni, ki kell próbálni!


Őszi kedvenceim:

Othellós zöld turmix


0,5 liternyi kékszőlő-szem (Othello)
1 körte
10 szem keserű (kései) őszibarack
2-3 ek citromlé (hogy szép maradjon a színe, enélkül bebarnul)
sok csalán, pár pitypanglevél
kevés víz

Ez a zöld lila!


Az íze olyan, mint a színe: csodás! A szőlőmagok miatt nem teljesen sima, de az íz mindenért kárpótol! Így legalább a szőlőmag hasznos összetevőihez is hozzájutunk:-). Két evőkanál kendermag, vagy sárga lenmag még krémesebbé, és tartalmasabbá teszi.

Nektarinos turmix

6-8 szem nektarin
2 db nagy zöldalma (Mucsu)
1 db érett banán
2 ek kendermag
2-3 ek citromlé (színe miatt)
sok lucerna (szára nem!), kevés pitypang
3 db 5cm-es citromfű

Ez a turmix igazán szép zöld lesz, és kellemesen lágy, sima íze és állaga van. Annyira tetszik, hogy muszáj még egy képet feltennem róla:-).


Nálunk reggelire és vacsorára általában van zöld turmix, már csak azért is, mert Zsani a 2 egész és 3 fél fogával még nem sokra menne egyéb étellel, és én is odáig vagyok a turmixokért:-).

Hajdina müzlivel, édes krékerrel, kókuszgolyóval, kétszínű gyümölcsszelettel (+egy marék olajos mag) vagy élő müzliszelettel komplett étkezés lehet "kezdő nyersétkezőknek". A "haladóknak" már önmagában is elég:-)

A nyár folyamán a szomszédos táborban nyaralt több barátunk (köztünk a 2 éve nyerskoszton élő család 2 tagja), akikkel közös reggeli alkalmakat,"zöld turmix-partikat" rendeztünk. Sokszor volt rajtunk kívül 4 felnőtt. A rendszeresség már önmagában jelzi, hogy ízlett nekik a "főztöm":-) Tábori időszakban sok vendégünk volt rajtuk kívül is, és aki megkóstolta, "elkötelezett híve" lett a zöld turmixoknak, vagy legalábbis jónak ítélte. Többen otthon is készítik azóta, élen édesanyámmal:-).

Mindenkinek csak ajánlani tudom!

2 megjegyzés:

  1. Üdv, talán hülye kérdés, de a csalán nem csípi a szádat, torkodat? :D Kipróbálnám, de félek.. Köszi a választ előre is!

    VálaszTörlés
  2. A csalán turmixolva egyáltalán nem csíp, mi nagyon szeretjük :)

    VálaszTörlés