2009. július 19., vasárnap

"Élő" születésnap(ok)

Férjem július 16-án ünnepelte születésnapját. Már hetekkel a jeles nap előtt gondolkodtam, hogy mivel, és hogyan tudnám meglepni, mivel házasságkötésünk óta (2006) ez volt az első év, amikor nyugodtabb körülmények között lehetőségünk volt az ünneplésre (első évben 1,5 hónapos kislányomra fordítottam az energiámat, a másodikban pedig, a költözködés kellős közepén, romokban állt a konyhám).

A kertszomszédban levő táborban nyaraltak, illetve dolgoztak hárman legjobb barátaink közül, így őket is áthívtam.

De mi legyen a menü? Természetesen torta kell, az pedig gyümölcsösen finom. És ne legyen gond az ételtársítással sem…



Egy darabig gondolkodtam, és végül ez született:

Gyümölcsleves kókusztejjel

Levesbetéthez:
alma
szilva
őszibarack
ananász

léhez:

kókusztej (zsiradékdús felső réteg nélkül)
4-5 szem szilva
2-3 ek. méz vagy egyéb édesítőszer

A gyümölcsöket összedaraboltam, majd felöntöttem a gyönyörű, rózsaszínes lével.


A vendégeink szerint nagyon "ütős" lett, és kár ezeket a finom gyümölcsöket főzéssel elrontani. És valóban! Hat felnőtt volt az ünnepi asztalnál, és a kétéves Jázmin lányunk, a 4 liter leves pedig az utolsó cseppig elfogyott! A fotóhoz is újabb adagot kellet készítenem (A szülinapi verzió gusztább, szebb volt, csak arról lemaradtam…)

A leves mellé kínáltam egy kis komplettált kenyeret, amit újabban kocka formában készítek:



Már említettem –ITT, talán majd egyszer felteszem a pontos receptet is, ha valakit érdekel.

Kókuszgolyó

Alapmasszához:
2 csésze áztatott mazsola, datolya (keverék), aprítóban eldolgozva
kb. 1,5 csésze kókuszpép (amennyi maradt 200 g reszelékből tej készítése után)
2-3 ek méz
karobpor

Egy kis zöldet is bele akartam csempészni, hogy még teljesebb értékű legyen:
2-3 szál citromfű (10 cm-es friss hajtás)
2-3 szál csalán
1 alma
1-2 szilva
0,5 csésze áztatott goji berry (a magas C-vitamin tartalma miatt)
3-4 ek kendermag (mivel rendkívüli fehérje forrás)

Fentieket összeturmixoltam, majd hozzákevertem az alapmasszához.

Elég híg lett, a sűrítéshez a következőket használtam:

0,5 cs barnaköles liszt
0,5 cs zabpehelyliszt
1 cs hajdinacsíra liszt (a csírát napon megszárítottam, majd házi malommal őröltem)
0,5 cs kókuszreszelék

A golyók közepébe most szilva került, 8 felé vágva. Kókuszreszelékben meghempergetve tálaltam.


Hűtőben akár 1,5-2 napig is eláll! (Legalábbis nálunk, a hegyekben, alföldön kicsit gyorsabban romlanak a dolgok, tapasztalataim szerint.)

Kicsit ijesztő lehet a sok összetevő, általában csak az alapmasszát szoktam sűríteni valamilyen liszttel, esetleg lenmaggal.

Szilvás-ananászos torta

Az ihlet most is Gittától… Mint mindig, most is saját szájízem szerint módosítottam.

Az alaphoz:

2 cs mazsola, datolya keverék
1 cs dió (áztatva, majd napon megszárítva, hogy egyben gyorsabban aszalódjon majd)
0,5 csésze kendermag
0,5 csésze napraforgómag
2 cs hajdinacsíra liszt
1 cs búzacsíra liszt
3-4 ek méz (nem volt elég édes, mert a mazsola inkább csak savanyította…)

Az első 4 hozzávalót aprítóban eldolgoztam, majd a lisztekkel, mézzel linzertészta sűrűségű masszát készítettem belőle.

A kiszemelt formákat sütőpapírral kibéleltem, majd belenyomkodtam a masszát kb 1-1,5 cm vastagságúra, 2 cm magas peremet képezve. A sütőpapír segítségével egyben kiszedtem, majd a sütő rácsára helyezve aszaltam az alapokat (Az aszalót kölcsönadtam a családnak, sárgabarack eltevéséhez:-)).


A legalacsonyabb hőmérséklet 50 fok a sütőn, ez alá szoktam csavarni, és benyújtott kézzel ellenőrzöm, hogy nem túl magas-e a hőfok. (Az 50 fok már elég meleg, jó "nyári hőségnek" kell lenni odabent) Néhány óra elteltével óvatosan le lehet fejteni a sütőpapírt, így gyorsabban szárad. Legalább fél, de inkább egy napig kell aszalni, hogy jól bírja majd a nedvesebb tölteléket. Mivel az összetevők nagy része száraz, összemenni nem fog, csak szárazabb lesz.

A töltelékhez:

1 alma kockákra vágva (héjastól, hiszen ebben találhatók a flavonoidok is)
4-5 szem szilva kockázva
0,5 alma reszelve

A reszelést hosszadalmasnak találtam így turmixoltam 1,5 almát, 3-4 szilvát, pár ek mézet (szörnyű, minden piszok savanyú volt, muszáj volt édesítenem, és ez volt kéznél...)

Ez is nagyon híg lett (ez egy ilyen peches nap volt, semmi nem ment úgy, ahogy szerettem volna…), így kb. 0,5 cs dió is ment bele. Állag szempontjából jót tett neki, viszont nagyon tömény lett tőle a torta. Inkább valami semleges ízű liszttel sűrítsünk, pl. zabpehelyliszt, hajdinacsíra liszt. Vagy kevesebb híg szószt kell használni...



Díszítés:

Kesudiókrém:

Kb. 100 g kesudió
1 citrom leve
1 tk vaníliapor
Kevés víz
1 ek méz

A kesudiót először aprítóban őröltem, aztán a többi hozzávalóval turmixba tettem a nagy részét, simára kevertem. (Azért jó kevés őrölt kesudiót félretenni, hogy tudjuk sűríteni, ha véletlenül túl sok vizet használtunk.)

A kesukrémmel szépen körbekentem a megtöltött torta szélét. (Az íze gyermekkorom egyik kedvenc desszertjét, a krémtúrót idézi, önállóan is nagyon finom, de egyszerre csak keveset szabad belőle enni, nagyon tömény).


Gyümölcsdísz:

Fél ananász fele hosszú csíkokra vágva, a többi kockázva.
4-5 szem szilva hosszú csíkokra vágva

Az ananászkockákat a „kesukoszorú” közepébe nyomkodtam, így már kicsit jobb lett a színhatás:-).


A hosszú csíkokat körberaktam, majd jöhetett a „nagy szám” középre: 24.



Jázmin, ahogy meglátta, folyamatosan azt hajtogatta, hogy „Ez torta!”, és alig győzte kivárni, hogy felvágjuk.

Már említettem, hogy nagyon tömény lett, így még egy kis görögdinnyét is „utána kellett küldeni”, de a férjem, és a vendégek is nagyon elégedettek voltak, és kellemes hangulatban telt az este.

Őszibarackos-szilvás torta

A kerek tortaalapból édesanyámnak, és húgomnak készítettem hasonló tortát 18-ára, reggelire (édesanyám születésnapja, a húgomé előbb volt, de csak most tudott összegyűlni a család).

A töltelék ebben:

2 barack,
4 szilva,
3 ek méz összeturmixolva,
és 3-4 barack, 6-8 szilva kockázva.

Ez is híg lett, de most nem akartam semmivel sem elrontani. (Kevesebb turmix kellett volna.)

Kesukrém került itt is a torta szélére. Az egész család nagy megelégedéssel fogyasztotta, szüleim és bátyám nem is érték be egy szelettel, én sem:-).

Ez sokkal jobban sikerült, az édes krémben a savanykás darabok, lágy kesukrémmel, és édeskés alappal. Hmmm!



Egészséges, egyszerű, és nagyon finom!

Próbáljátok ki!

1 megjegyzés:

  1. Klári nagyon ügyes vagy, mindegyik étel nagyon finom lehetett, és a képek is nagyon jók!

    VálaszTörlés