2009. november 2., hétfő

Lila saláta és fasírt

Csodás színek, harmonikus íz!


Egy cikk lila/vöröskáposzta (kb 1/8)
4-5 db paradicsom
Fél piros húsú paprika (spóroltam vele, mert alig volt már, de lehet egész is:-))
Fél lilahagyma
Egy ökölnyi jégsaláta (most a középső része)

Őrölt kömény
Kevés citromlé
Kedvenc olaj-most 1 tk szőlőmag olaj+2 ek olívaolaj

A káposztát vékony csíkokra reszeltem, ezzel (Tupperware szeletelő, reszelő, nagyon profi):


Ezután belemasszíroztam a köményt, puffadásgátlóként:-).
A paradicsomot és jégsalátát nagyobb, a hagymát apróbb darabokra kockázzuk, majd fűszerezzük.

Fogyasszuk krékerrel, vagy fasírttal!

(A képen egy egyszerű, napraforgómag alapú fasírt, pontosan már nem emlékszem az összetevőkre…)

Lila fasírt

A salátából nem fogyott el mind a kb. 1,5 liternyi…:-) A maradékot felturbóztam, és fasírt lett belőle.


Hozzávalók:

1,5 csészényi maradék lila saláta
Fél cs barna lenmag (szárazon darálva)
Fél vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 cs tökmag
1 cs napraforgómag


A napraforgót és tökmagot fél napig áztattam, felhasználáskor leöblítettem, majd aprítóba tettem.
A salátát és a többi összetevőt turmixoltam, összekevertem az olajos magokkal. Ezután tapadásmentes alátétre kentem 2-3 mm vastagságban.


Szép színes, ugye? 18-20 óra aszalás után kész is (félidőben fordítás).
Mivel laposra kentem, teljesen kiszáradt, így hűvös helyen, műanyag dobozban eltartható akár hetekig (hónapokig még sosem tartott ki, de elvileg ez is lehetséges).
Nem szokványos fasírt kinézetű, de így praktikusabb a tárolás, felhasználás pl. szendvicsben. És a kis lapok is guszták ám:-).

1 megjegyzés:

  1. Kedves Klarkat,

    szeretném megkérdezni, hogy mi a szerepe annak, hogy a fasírtnál a napraforgót és a tökmagot fél napra beáztattad.
    Válaszod előre is köszönöm.
    Gabi

    VálaszTörlés