2010. október 10., vasárnap

Gyümölcstorta és kókuszgolyó

Elég régen jelentkeztem már recepttel.

A Nyers étkezés világnapja alkalmából jöjjön hát most két ötlet az Élő étel táborból, amihez fotót is találtam!:-)



Gyümölcstorta (mézmentes)

Tortalap (1 tálcára való, 6 db kerek)
150 g csíráztatott barnarizs
200 g mazsola (200 g vízben áztatva)
180 g szilva
80 g alma
20 g mandula
25 g sárga lenmag


A hozzávalókat turmixoljuk (így elég apró szemcsés lesz az egyébként roppanós barnarizs). A masszát kerek formába kenjük (pl. egy vékony darab PVC cső) kb. 3-4 mm vastagon, majd aszaljuk 41 fokon. Teljesen kiszárítva hónapokig eláll, ez akár 1,5 nap is lehet, vastagságtól függően. Ha 1-2 napon belül felhasználjuk, akkor elég annyira kiszárítani, hogy már ne legyen ragacsos, ez 12-16 óra lehet.

Krém: Banán villával összetörve

Díszítés: Szilva szeletek
Mazsola
Kókuszreszelék


Kókuszgolyó



kb. 80 g kókuszpép (kókusztej készítésekor maradt)
1 marék áztatott dió
1 banán
1 ek karobpor
2 ek méz
60-80 g hajdinamüzli aprítógépben, vagy turmixban lisztté őrölve (kekszpor helyett)
20 g mazsola 20 g vízben áztatva (elhagyható)
10 g sárga lenmag
50 g kókuszreszelék

A banánt a mézzel, dióval, karobporral és mazsolával összeturmixoljuk, a kókuszpépre öntjük. A lenmagot szárazon daráljuk, a müzliporral együtt belekeverjük a masszába. Ha túl lágy, és nem jól formázható, akkor még adunk hozzá kókuszreszeléket, vagy hajdinamüzli port, majd golyókat formázunk belőle, és kókuszreszelékbe hempergetjük. Apró gyümölcsdarabot is elrejthetünk a közepében (meggy, cseresznye).

Mivel elég magas az olajos mag tartalma, mértékkel fogyasszuk, és együnk hozzá sok gyümölcsöt!

Jó étvágyat!:-)

3 megjegyzés:

  1. Kedves Klári!

    Mindig élvezettel olvasom a bejegyzéseidet, és bár nem vagyok a csíráztatott gabonák híve, a barnarizst szívesen kipróbálnám!
    Hogyan csíráztatod?

    Köszönöm

    VálaszTörlés
  2. Szia Szilvi!
    Kicsit későn reagálok, remélem olvasod...
    A barnarizst egy éjszakára beáztatom, majd sűrű, apró lyukú tésztaszűrőbe teszem. A tésztaszűrőt egy ahhoz való tálba teszem, a tetejére pedig egy tálcát, tányért teszek, ami nem fedi le teljesen, de mégis megakadályozza, hogy fölülről kiszáradjon. Naponta 1-2 alkalommal öblítem, a hőmérséklettől függően 2-3 nap alatt kicsírázik. Mivele elég kemény marad így is, mindig turmixolni szoktam, gyümölccsel vagy zöldséggel együtt. Lehet csíráztatni befőttesüvegben is, ha szúnyogháló darabot gumizol rá, és az üveget fejjel lefelé, ferdén tárolod (legalább addig, míg a sok víz lecsepeg). Így is lecsepeg a felesleges víz, mégsem szárad ki, mert nincs laposan kiterítve.
    Nagyon finom még a csíráztatott hajdina, rozs, és a zab is, ezek közül a hajdnia gluténmentes is.

    VálaszTörlés
  3. LEGJOBB ONLINE SZERVEZET KÉSZÍTŐ KÉSZÜLÉK, LEGJOBB KÉSZÜLÉSÉNEK, KÖNYVÉNEK, NŐI, TISZTÍTÓK VAGY BÚTORÁNAK VISSZA. Add hozzá a HIM UP WHATSAPP-t: +2349083639501
    Szia mindenki Darcy lyne vagyok, és itt vagyok, hogy megosszam a csodálatos munkát, amit Dr. Nosa tett nekem. Öt évvel a két férjemmel való házasságban két férfival a férjem furcsán cselekedett, és más hölgyekkel kiment, és hideg szeretetet mutatott nekem, több alkalommal azzal fenyegeti, hogy elválaszthat engem, ha merem megkérdezni tőle, hogy ő viszonya más hölgyekkel, én teljesen elpusztult és zavart volt, amíg egy öreg barátom elmondta nekem az interneten elnevezett varázslóbotot, amit dr. úgy döntött, hogy megpróbálja, amikor kapcsolatba lépek vele, segített nekem egy szerelmi varázslatot, és 48 órán belül a férjem visszatért hozzám, és bocsánatot kért, most már megállt a többi hölgygel, és veled jó és igazi. . Lépjen kapcsolatba ezzel a nagyszerű szerelmi varázslóval a kapcsolat vagy a házassági probléma megoldásához ma
    -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
     vagy Hívás vagy WhatsApp: +2349083639501
    Lépjen kapcsolatba vele:
    (1) Ha a korábbi házastársát vissza akarja venni.
    (2) Az irodájában kívánja reklámozni.
    (3) Azt akarja, hogy a nők / férfiak utánad legyenek.
    (4) Ha gyermeke van.
    (5) Lelkileg védeni akarod.
    (6) Segíts az emberek kiszabadításában
    (7) Lottóerő-labda

    VálaszTörlés