2010. október 10., vasárnap

Gyümölcstorta és kókuszgolyó

Elég régen jelentkeztem már recepttel.

A Nyers étkezés világnapja alkalmából jöjjön hát most két ötlet az Élő étel táborból, amihez fotót is találtam!:-)



Gyümölcstorta (mézmentes)

Tortalap (1 tálcára való, 6 db kerek)
150 g csíráztatott barnarizs
200 g mazsola (200 g vízben áztatva)
180 g szilva
80 g alma
20 g mandula
25 g sárga lenmag


A hozzávalókat turmixoljuk (így elég apró szemcsés lesz az egyébként roppanós barnarizs). A masszát kerek formába kenjük (pl. egy vékony darab PVC cső) kb. 3-4 mm vastagon, majd aszaljuk 41 fokon. Teljesen kiszárítva hónapokig eláll, ez akár 1,5 nap is lehet, vastagságtól függően. Ha 1-2 napon belül felhasználjuk, akkor elég annyira kiszárítani, hogy már ne legyen ragacsos, ez 12-16 óra lehet.

Krém: Banán villával összetörve

Díszítés: Szilva szeletek
Mazsola
Kókuszreszelék


Kókuszgolyó



kb. 80 g kókuszpép (kókusztej készítésekor maradt)
1 marék áztatott dió
1 banán
1 ek karobpor
2 ek méz
60-80 g hajdinamüzli aprítógépben, vagy turmixban lisztté őrölve (kekszpor helyett)
20 g mazsola 20 g vízben áztatva (elhagyható)
10 g sárga lenmag
50 g kókuszreszelék

A banánt a mézzel, dióval, karobporral és mazsolával összeturmixoljuk, a kókuszpépre öntjük. A lenmagot szárazon daráljuk, a müzliporral együtt belekeverjük a masszába. Ha túl lágy, és nem jól formázható, akkor még adunk hozzá kókuszreszeléket, vagy hajdinamüzli port, majd golyókat formázunk belőle, és kókuszreszelékbe hempergetjük. Apró gyümölcsdarabot is elrejthetünk a közepében (meggy, cseresznye).

Mivel elég magas az olajos mag tartalma, mértékkel fogyasszuk, és együnk hozzá sok gyümölcsöt!

Jó étvágyat!:-)

3 megjegyzés:

  1. Kedves Klári!

    Mindig élvezettel olvasom a bejegyzéseidet, és bár nem vagyok a csíráztatott gabonák híve, a barnarizst szívesen kipróbálnám!
    Hogyan csíráztatod?

    Köszönöm

    VálaszTörlés
  2. Szia Szilvi!
    Kicsit későn reagálok, remélem olvasod...
    A barnarizst egy éjszakára beáztatom, majd sűrű, apró lyukú tésztaszűrőbe teszem. A tésztaszűrőt egy ahhoz való tálba teszem, a tetejére pedig egy tálcát, tányért teszek, ami nem fedi le teljesen, de mégis megakadályozza, hogy fölülről kiszáradjon. Naponta 1-2 alkalommal öblítem, a hőmérséklettől függően 2-3 nap alatt kicsírázik. Mivele elég kemény marad így is, mindig turmixolni szoktam, gyümölccsel vagy zöldséggel együtt. Lehet csíráztatni befőttesüvegben is, ha szúnyogháló darabot gumizol rá, és az üveget fejjel lefelé, ferdén tárolod (legalább addig, míg a sok víz lecsepeg). Így is lecsepeg a felesleges víz, mégsem szárad ki, mert nincs laposan kiterítve.
    Nagyon finom még a csíráztatott hajdina, rozs, és a zab is, ezek közül a hajdnia gluténmentes is.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gasztroblogger!
    A finom étel alapja a kreativitás, a bátor és harmonikus fűszerezés, valamint a minőségi alapanyagok használata. Nincs ez másként a legkisebbek esetében sem, csak a 6 hónapos-3 éves babáknál még arra is vigyázni kell, hogy a felhasznált alapanyagok megfeleljenek az adott korosztály igényeinek. Egy kismama számára mindig nehéz eldönteni, hogy mit adjon enni a babájának, hogyan főzzön számára a konyhában, és miben tér el a felnőttek étkezése a kicsik babaételétől. Nekik kíván segíteni a Nestlé Babarecept Versenye, amelyre szeretnénk a konyhában otthonosan mozgó gasztrobloggereket is meghívni. A táplálkozási irányelveknek megfelelő legkreatívabb recepteket a Nestlé értékes ajándékokkal jutalmazza. A legjobb és legérdekesebb ételeket majd a nagyközönség választja ki szavazás útján.
    Bízunk benne, hogy sokan elfogadják a felkérésünket és részt vesznek majd a versenyen. A recepteket 2011. május 15. és 2011. június 15. között várjuk. További információt a www.mitegyenababa.hu, és a www.babareceptverseny.hu weboldalakon találhat.

    VálaszTörlés