2010. március 26., péntek

B 12 vitamin

A kép innen

Szilvi kérdésére:

Találtam egy rövid összefoglalót a B12 vitaminnal kapcsolatban:




"NA ÉS A B-12?
A vegán és a vegetáriánus étrenden élőknek valóban érdemes odafigyelni a B-12 vitaminra. Az okot nem ismerjük, de valamiért ebből a vitaminból hiány alakulhat ki főleg a vegánok szervezetében. Ugyanakkor az is igaz, hogy a húsevők közt még nagyobb számban fordul elő ez a betegség. Mindenesetre érdemes lehet olyan B-12 kiegészítőt beszerezni, ami 100% vegán, azaz húsmentes eredetű. Ezt methylcobalamine-nak hívják, bakteriális eredetű és a felszívódási képessége igen hatékony. (Egyébként normális esetben a szervezet maga állítja elő a számára szükséges B12 vitamint. Növényekben kis mértékben, főleg szerves trágyás gazdálkodásban fordul elő, de nem előre kiszámítható módon. Ez az egyik oka annak, hogy a növényekből bevitt B12 vitaminra nem feltétlenül építhetünk. (A másik a vitamin analóg formája, ami a teszteredményeken B12-ként mutatkozik, holott B12-ként való hasznosítása a szervezet számára teljességgel lehetetlen.) "


Nemrég olvastam, hogy növényekben is van B12: lucerna, fekete nadálytő, és algák kimutathatóan tartalmazzák.
Ezt mondtam el Victoriának, mire ő a fenti cikkhez hasonlókat mondott: a növényekben B12 analóg van, de a szervezet képes lehet önmagának előállítani, jó esetben. (Ő úgy fogalmazott, hogy hiszi, hogy a helyes étrenddel képes lesz a szervezet erre.)
Továbbá említette, hogy volt egy kutatás ezzel kapcsolatban, és az olyan gyerekeknél, ahol volt a házban kutya, macska, nem volt B1 hiány, ahol viszont patyolat tisztaság volt, ott hiány volt B12-ből. Ezért javasolják állatok tartását.

(Én meg a kevesebb Domestost, hipót:))


Személy szerint nem vagyok a táplálékkiegészítők, pirulák híve, egyelőre tehát nem szedek B12-t sem. Majd csináltatok egy vérvizsgálatot nyár elején, és beszámolok az eredményről...

Addig is sok örömöt az életben, ez is lúgosítja a szervezetet, így egészségesebbé tesz!:)

3 megjegyzés:

  1. Klári, én is találtam erről még régebben egy cikket, amiben hasonlót írtak, mint amit Victoria is mondott, hogy az egészséges, rendesen táplált, nem túlterhelt, nem elsavasodott szervezet képes a b12 előállítására, egyéb esetekben azonban nem, például ezért is fordul elő gyakrabban ennek hiánya húsevőknél.
    Viszont az is igaz, amit a cikk nem ír, hogy nem igazán hallani vegánok körében b12 problémáról, tehát nem egy elterjdedt dologról van szó szerintem.
    Szóval, én nem aggódom emiatt. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én találkoztam már olyan emberrel akinél ez elég súlyos tűneteket váltott ki.

      Törlés
  2. Régebben olvastam a B12 analógokról, hogy vigyázni kell velük, mert "elfoglalják" a B12 helyét.

    Egyébként, ha elég erős az immunrendszer, nem kell mosni a (bio)zöldségeket, és gyümölcsöket, és akkor máris kapunk elég B12-t :-)

    VálaszTörlés