2009. október 19., hétfő

Mesés mákos…

…massza, csak hogy az alliteráció teljes legyen:-)

Kedd este jutott eszembe, hogy már régen ettünk mákot. El is döntöttem,hogy szerdán mákos bejgli lesz. (Szombat óta nem jutottam el a poszt feltöltéséig...)

Reggel neki is láttam az előkészületeknek: mákot az aprítóba, de csak egy fél zacskó volt, és sehol nem találtam többet, így valamivel menteni kellett a helyzetet. Ami pedig ebből született, hát az valami csodálatos lett!

A család minden tagjamegnyalta a tíz ujját utána! Férjem főnöke is nálunk reggelizett, és a krém maradékáért ő is „a ringbe szállt” vacsoránál!

Nem csigázlak tovább, kedves olvasó, jöjjön a recept!

Mesés mákos massza



Hozzávalók:

Kb. 100 g mák
Kb. 100 g napraforgómag
50 g kókuszreszelék
2 ek méz (kristályos vegyesmézet használtam)
Késhegynyi vaníliapor

Aprítóban szárazon daráltam az összetevőket. Ezt meg kell kóstolni!
(Díszítés: citromkarika+vörösáfonya)

A krémet aszalt gyümölcslapba kentem.

Mesés mákos tekercs



A tésztához:

900 g szilva
100 g csalán
2 ek méz

Turmixoltam, majd 41 fokon aszaltam 24-28 órán át. Kicsit sok lett a csalán, így elég „agresszív vas” íze lett, de ez a csodás krém teljesen megszelidítette!

Mielőtt megtöltenénk, kis vízzel lekenjük mindkét oldalát, ha nem fog 3-4 órát állni a fogyasztás előtt.

A mákos krémet kb. 3 mm vastagon felkenjük, az alsó 4-5 cm-t krém nélkül hagyjuk, ez fogja össze a tekercset.

Fogyasszuk sok gyümölccsel, vagy zöld turmix mellé.

(Az „ételtársítás művészetében” még nem vagyok túl járatos, és nem vagyok meggyőződve arról, hogy mi a legjobb. Így mi még fogyasztjuk együtt az olajos magokat és gabonákat a gyümölcsökkel…)

5 megjegyzés:

  1. Hű, ez nagyon jól néz ki, szinte a számban érzem az ízét!:-) Nagyon szeretem a mákot én is!:-)

    VálaszTörlés
  2. WOW, te aztán kreatív vagy! Én hasonló mézes-mákos masszát mazsolával készítettem, és csak úgy magában megettem. Elfogyott, mire kitalálhattam volna, mihez egyem, és mielőtt lefényképezhettem volna.... (persze nem ilyen mennyiségben.)

    VálaszTörlés
  3. Klári, nagyon jól néz ki!
    Az ételtársítás pedig nem művészet, hanem saját tapasztalat. Ha ég a gyomrod az ilyen ételek fogyasztása után, vagy bármilyen diszkomfort érzeted van, akkor "nem jó" a társítás, ha nem ég, akkor rendben. Sajnos én megérzem, csak keveset szabad ilyenekből ennem, mert minden bajom van tőle... gyomorégés, puffadás.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a hozzászólásokat:-)
    Már majdnem azt hittem, hogy nem is olvas senki:-)
    Gitta, köszönöm a megjegyzést, ezentúl akkor jobban figyelek az ilyen jelzésekre:-)

    VálaszTörlés
  5. Az ételtársításra visszatérve: nálam vegánságom óta megszokott a sós-zöldséges ételek szétválastása a gyümölcsös-édesektől. Ha ezt mégsem tartom be (pl. vendégségben gyümölcsleves után zöldséges, salátás főétel, egy kis gyümölcsös süteménnyel megfejelve-utóbbi kettő is elég...), akkor én is érzem a tüneteket... Viszont reggelire a gabonakása+sok gyümölcs, pár szem olajosmag összeállítást szoktam meg...

    VálaszTörlés