2010. január 24., vasárnap

Zsani egy éves…

…már több, mint 2 hónapja. (2009.11.15)

Azóta tervezem a poszt megírását, de mindeddig túl sok volt a tennivaló, és az ünnepek előtt eljöttem otthonról rokonlátogatásra, egy hónapig voltam távol...

Kedves olvasóim, köszönöm türelmeteket és figyelmeteket, és kicsit megkésve ugyan,de Boldog, Nyugodt, Békés Új Évet kívánok!

Zsani szülinapi tortája nagyon egyszerű, mégis hihetetlenül finom lett!

Szülinapi Almatorta

Alap:
1 cs dió
1 cs mandula
1 cs datolya

0,5 cs mazsola

0,5 cs sárga lenmag (szrazon darálva)

1 cs hajdinacsíra liszt (szárított hajdinacsíra megőrölve)
3-4 ek méz
1 tk vaníliapor

Töltelék:
(Rém egyszerű, és hihetetlenül finom!!!)

2-3 db savanykás alma
2-3 ek méz
0,5 tk vaníliapor

A tortaalap arányai nem teljesen fixek. A dió és mandula előzőleg be volt áztatva egy éjszakára, majd megszárítottam aszalóban (így egész más ízük van, mint közvetlenül a zacskóból), és szárazon daráltam. A datolyát és mazsolát áztatólevével együtt turmixoltam a mézzel és vaníliaporral. Ezután jött bele a magőrlemény, és a hajdinacsíraliszt. Így egy jól kezelhető masszát kaptam. Ezt folpackkal kibélelt tortaformába nyomkodtam kb 1-1,5 cm vastagságban, majd a tortaforma tetejére borítottam az aszaló rácsát fejjel lefelé, majd egy gyors mozdulattal megfordítottam.
A tortaalap kijött a formából, és a folpackot szépen le lehetett fejteni róla. A massza nedvességtartalmától függően 16-24 órát aszaljuk. (Ha 1-2 napon belül elfogyasztjuk, kevesebb ideig is elég, de ha teljesen kiszárítjuk, akkor hetekig is eláll gond nélkül, persze nedvességtől védett, hűvös helyen, én műanyag dobozban tárolom.)

A töltelékhez az almát lereszeljük, héjastól (!), majd meghintjük a vaníliaporral, és jól belemasszírozzuk a mézet.

Díszítés tetszés szerinti, itt darált mandula és dió, vörösáfonya, és kesudió.

Az ünnepelt olyan lelkesen fogyasztotta, hogy alig győztem etetni. Azóta is, bármikor készítem, már a látványától is teljes lelkesedésben tör ki.

Jó étvégyat hozzá Nektek is!

1 megjegyzés:

  1. Nagyon boldog szülinapot utólag is a kisasszonynak :o) Pontosan 32 évvel vagyok nála idősebb ;o))

    VálaszTörlés