2009. augusztus 9., vasárnap

A sokszínű kókuszreszelék...

A zenei tábor pesti, záró koncertjéről hazafelé jövet mivel is tölthetném drága időmet (a munka után persze), ha nem bejegyzésírással?:-)

A kókuszreszelék, bár nem tartozik a legegészségesebb olajos magok, illetve készítmények közé, de nagyon szeretem, mert változatosan használható fel, és finom!!!


Én többnyire kókusztejet készítek belőle:

200 g kókuszreszeléket egy éjszakát (vagy néhány órát) áztatok, leöblítem, majd egy fél tk sóval, kevés mézzel és vaníliaporral (vagy egy 2 cm-es vaníliarúddal) ízestve turmixolom. Először csak annyi vizet teszek hozzá, hogy éppen ellepje, később higítom (így apróbbak lesznek a szemcsék, hatékonyabb a hasznos anyag kinyerése), turmixolom tovább.

Mivel hideg vizet használok, a kókusz zsiradéka kicsapódik a turmix tetejére, illetve oldalára, ilyen "habos" lesz:


A zsiradékdús részt mindig lekanalazom, és külön szűröm le szűrőzsákkal, így kapom a kókuszvajat. (Általában 60 ml lesz egy adagból, de volt már, hogy 90 ml-t is "kisajtoltam" belőle.) Olyan az íze, mint a teavajé, nagyon szeretem...


Ezt lehet margarin helyett használni, és csoki is készíthető belőle (konkrét recept később).

A maradék kókusztejet is leszűröm szűrőzsákkal, így egy áttetsző-fehér, kelllemesen lágy ízű kókusztejet kapok.

Meg egy adag kókuszmaradványt... Mivel előre beédesítem, édes töltelékbe vagy kókuszgolyóba szoktam felhasználni.

Kókuszgolyót már raktam fel, most jöjjön néhány kókuszos tekercs, azért, mert egyszerűek, finomak, és laktatóak.

Reggeliként vagy vacsoraként fogyasztjuk zöldturmix vagy gyümölcs, gyümölcsleves kíséretében, mert önmagában nagyon tömény.

A "tészta" egy aszalt gyümölcslap, ami 1 kg gyümölcsből készült.

Általában almát használok, mert ez semleges ízű lesz. Kicsumázva, hámozás nélkül darabolom, összeturmixolom, felkenem a tapadásmentes alátétre (vagy sütőpapírra), majd aszalom, amíg teljesen ki nem szárad. Így akár hónapokig is eláll, szobahőmérsékleten, hűtés nélkül (műanyag fedeles dobozban, és alufóliába tekerve is kipróbáltam már). Citromhéjjal/citromfűvel, vaníliával vagy fahéjjal is fűszerezhetjük, de én csak a tölteléket szoktam...

Kókuszos-karobos tekercs


Összeturmixoltam 1 banánt és egy almát 1-2 ek karobporral, és 3-4 ek mézzel, majd hozzákevertem a kókuszpéphez, végül felkentem az almalapra.

Marcipános-kókuszos-karobos tekercs


Most is almalap, a töltelékbe a kókuszpéphez jött méz, karobpor, és egy kis áztatott mazsola, datolya.

Hogy legyen egy kis pikáns íze, barackmagból készült marcipánt kockáztam bele.
Mivel nem én készítettem a barackmag-marcipánt, így cukor is van benne, meg sajátosan kesernyés ízű, ezért csínján bántam vele.


Már egy ideje tervezem, hogy készítek mandulából cukormentes marcipánt, de eddig az idő-alapanyag-elszántság hármasból mindig csak kettő volt meg:-) Ha sikerül, feltétlenül megosztom a receptet.

Kókuszos-banános tekercs

A tészta itt is almalap. A kókuszpéphez jött egy kis méz, hogy édesebb legyen, és összeálljon valamennyire. Aztán rászeleteltem egy kis banánt:

Tekerés, szeletelés, és már ehetjük is!:-)


Tipp: Ha nincs arra idő, hogy néhány órát álljon a tekercs, egy kis vízzel érdemes lekenni a gyümölcslapot, mielőtt megtöltjük és feltekerjük. Így puhább, szeletelhetőbb, és könnyebben ehető lesz.

A tekercsek hűtőben tárolva elállnak 1-2 napig, csak számítani kell rá, hogy a gyümölcslap felszívja a töltelék nedvességét.

Még végtelen variáció van a kókuszpép felhasználására.

Jó próbálkozást!

7 megjegyzés:

  1. Ezek nagyszerűen néznek ki! Otthon vagytok, mert akkor indulok... ;)

    A koncerten pedig nagyon szépen játszottál/játszottatok. Örülök, hogy hallhattam.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm:-)
    Itthon vagyunk, az Éden tábor elkezdődött a szomszédban. Csütörtökön és pénteken a nyersétkezésé lesz a főszerep:-)

    A koncertet nagyon élveztem, örülök, hogy tetszett neked is:-)

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    milyen anyaggal szűröd le a kókusztejet?

    VálaszTörlés
  4. Egy fehér muszlinszerű anyagból varrtam egy szűrőzsákot.
    A lényeg, hogy sűrű szövésű anyag legyen.
    A zsák forma praktikusabb, eleinte szűrőbe terített anyaggal szerencsétlenkedtem, de az nagyon macerás volt.
    Urbán Vali az egyik videóján mandulatejet készít, boltban kapható szűrőzsákkal...

    VálaszTörlés
  5. Kókusztejet szoktam készíteni, de vajat még nem próbáltam...Köszi a tippet!
    Az édesség meg nagyon profi!

    VálaszTörlés
  6. Renata, szívesen:-)
    Az "édesség" nálunk főétel szokott lenni, reggelire vagy vacsorára, zöld turmix vagy gyümölcs kíséretében.

    VálaszTörlés
  7. Most találtam meg ezt a receptet, szabi miatt lemaradtam róla. Ez valami szuper! És ahogy nézem egyre jobbakat csinálsz! Csak így tovább.:)) A kókusztejkészítést már én is régóta tervezem, de hogy ebből vajat is lehet, azt nem gondoltam volna! nagyon köszönöm az ötletet:)))

    VálaszTörlés