2009. augusztus 11., kedd

Komplettált kenyér

Annyi megosztani valóm van, hogy sosem tudom, épp melyiket írjam... Elkezdtem egy "Gyerek-ötletek" című bejegyzést, de közben többen kérték, hogy tegyem fel a kenyérreceptet is.

Talán utóbbi gyorsabban fog menni, és úgyis sütnöm kell ma, úgyhogy ez következik.



Hozzávalók:

olajos magok:

1 cs napraforgómag, és
fél cs tökmag egészben

fél cs szezámmag,
fél cs barna lenmag, és
fél cs sárga lenmag megőrölve, hogy fel tudja dolgozni a szervezet (ahhoz túl aprók, hogy mind el tudjuk rágni...)




kovászhoz:


fél élesztő (25 g)
fél ek méz
kb. 1 cs meleg víz
kb. 1 cs teljes kiőrlésű búzaliszt


Az élesztőt és mézet feloldom a meleg vízben, majd belekeverem a lisztet. Akkor jó, ha kissé ragacsos, kemény massza lesz:



Meleg helyen felfuttatjuk, 1-2 alkalommal megkeverjük, mielőtt kifutna a tálból. (Minél tovább dolgozik, annál jobb.)


Őrölni valók:


hüvelyesek:

1 cs barna lencse (jó sok van most)
3 ek vörös lencse
5 ek csicseriborsó
3 ek azuki bab (a bordó)
3 ek mungó bab (a zöld)



gabonák:

1 cs hajdina
3 ek köles
3 ek kukorica (darát szoktam, de most csak pattogtatni valót találtam....)
3 ek tönkölybúza (vagy több, ha van...)
1 ek amaránt (már majdnem elfogyott...)
6 cs búza

Zabot, árpapelyhet, és barnarizst is szoktam belerakni, de most kifogytam ezekből .

+ 3-4 cs fehér liszt
3-4 ek só (célszerű a száraz hozzávalókkal elkeverni)
+4-5 cs víz

A száraz magvakat a házi malmommal megőrlöm, majd amikor a kovász is kellőképpen felfutott, az egészet egy nagy tálban összegyúrom (Most először mértem le, és majdnem 4 kg volt a tészta!). Ennél azért kisebb mennyiséggel szoktam dolgozni, és a hozzávalók aránya is változtatható ízlés, és a rendelkezésre álló alapanyagok szerint:-)



Kb. fél órát hagyom kelni, konyharuhával lefedve. Aztán jöhet a nyújtás, díszítés (sárga és barna lenmag+szezámmag), darabolás.

Azért négyzet alakúra vágom, mert így jobban átsül, mint vekniként, mutatósabb, gyorsabb, mint pogácsaszaggatóval, és kevesebb a hulladék. A levágott szélekből pedig kiflit tekerünk Jázminnal, rettentően élvezi a dolgot.

Először kelesztem a sütőben 50 fokon, 5-15 percig (attól függ, mennyire sürgős, és van-e helye a kelésnek, most nem volt...). Majd 150-200 fokon sütöm jó egy órát.

Az illata és az íze, hmmmmmmmmmm!

Ezt ki kell próbálni!:-)

1 megjegyzés: