2009. november 30., hétfő

Nyersétel bemutató-aszaló nélküli ételek

A csütörtök esti előadás és ételbemutató nagyon jól sikerült!:-)


Nem voltak sokan ugyan (12 fő+ a segítségem, Icuka), de ők lelkesen figyeltek a 15 perces ismertetőm alatt, majd lelkesen kóstolgattak (ehhez +3 fő is csatlakozott).


Ezeket az aszaló nélkül elkészíthető ételeket mutattam be:


(A fotók sajnos nem a legjobbak... Az előadó "Befejezésül annyit mondanék még, mielőtt átadom a szót..." kezdetű mondatára kaptam fel lélekszakadva a gépet, hogy megörökítsem alkotásaimat, még mielőtt a hallgatóság "kóstolgató társasággá" nem változott a rövid ismertetőmet követően...)


"Mákos tészta" (Mákos alma)

Nem sikerült túl fotogénre, de az íze!!! (Később pótolom a képet...)

Az elkészítése pofon egyszerű:


2 db nagy zöldalmát (héjával együtt), és 2 db kis pirosat (hámozzuk) lereszelünk nagylyukú reszelőn, majd pár csepp citromlevet, és 2-3 ek. mézet belemasszírozunk. Ezután jöhet rá a darált mák (először áztattam, majd sütőpapíron szárítottam). Máris kész!


Búzacsírás-diós gyümölcssaláta


Édesanyám egyik specialitása volt a főtt búzás gyümölcssaláta, amelybe az idénygyümölcsökön és búzán kívül még dió is került. Gondoltam, kipróbálom búzacsírával. Érdemes volt!:-)

1 cs búzacsíra

0,5 cs áztatott dió

1 cs szeder (fagyasztott)

2 körte

2 banán

2 alma

1-2 ek méz (ha túl savanyúnak találjuk)

A gyümölcsöket kockázzuk, a diót közepes darabokra vágjuk, majd jól összekeverjük a frissen leöblített búzacsírával.

Fogyasszuk jó étvággyal!:-)


Meggyes gyümölcsleves



Hozzávalók:

1,5 cs meggy (fagyasztott)
0,5 cs szeder (fagyasztott)
2 körte
2 banán
2 alma
3-4 db kivi
kókusztej
2 ek méz

A fagyasztott gyümölcsöket felengedjük (a levük is kell, az színezi meg a levest), a többit felkockázzuk, majd elkeverjük a mézzel. Ha ez kész, ráöntjük a kókusztejet a felső, zsírdús rétege nélkül. (A mézet el is turmixolhatjuk a tejben, most épp nem volt szabad a turmixgépem...)


A képen alig látszik a meggy, de ott volt! Lesüllyedt az aljára, de nagyon jó ízt, és színt adott neki.

Hajdinacsírás gyümölcssaláta



1,5 cs csíráztatott hajdina
2 banán
2 körte
3 alma
1,5 cs szilva (fagyasztott)
2 ek méz


A gyümölcsapparátus itt is majdnem ugyanaz, mint az előzőeknél (ezek voltak kéznél...), de a szilva és hajdinacsíra miatt egészen más karaktere lett. Lágy, krémes, finom és tartalmas reggeli.


És végül egy csöppet sem fogyókúrás, de annál finomabb desszert: élő marcipán!

Már említettem, hogy terveim között szerepel egy cukormentes, nyers marcipán elkészítése, és most meg is született.

Ez is nagyon egyszerű. Lássuk már, lássuk már!:-)


Marcipán duett



A világosabb szín a mandula, a sötétebbik pedig dió, méghozzá sötét színű, így az íze is elég erőteljes.

A mandulát és diót egy éjszakára beáztattam. A mandula héját csak meleg (forró) vízbe mártás után tudtam leszedni, még mielőtt kihűlt (és rászorult) volna. Elég macerás munka, de a jó célért mindent!:-)
Az olajos magokat ezután teljesen visszaszárítottam aszalóban (de lehet radiátoron, vagy légkeveréses sütő legalacsonyabb hőfokán nyitott ajtónál is).

Darálás után pedig kristályos mézzel kevertem el. Vagyis gyúrtam össze, 5:4 arányban, olajos mag:méz. Tehát 500 g mandulához, illetve dióhoz 400 g kristályos mézet használtam, hogy ne legyen szörnyen édes. Olyan volt, mint egy sűrű linzertészta (tizenegy-két évesen sütöttem legutóbb...)

A kristályos méz vegyes méz, így "egyénenként", fajtánként különböző lehet az íze.

Nem emlékszem pontosan, hogy milyen íze van az igazi marcipánnak, de az biztos, hogy ez csodás!

Fogyasztható önállóan, golyóként (édesszájúaknak, mint én...), gyümölcspalacsinta töltelékeként, gyümölcsbe töltve, vagy ahogy tetszik.


Próbáljátok ki!

2009. november 26., csütörtök

Első nyersételes előadásaim...

Ez pedig inaktivitásom egy másik oka:

Ma lesz az első alkalom, amikor az élő ételekről beszélek, és gőzerővel készülök egész héten. (A meghívó elkészítésében is volt némi részem...)

A bemutatott ételeket természetesen lencsevégre kapom majd, és megosztom az új recepteket, persze csak akkor, amikor az időm engedi...

2009. november 25., szerda

Homokozó a lakásban?!


Ez az egyik ok, amiért nem írok mostanában:

Aláfalazás, nyílászárócsere (5 ablak, 1 bejárati ajtó), falbontás (60 cm széles sárba rakott kő- hogy ez mennyi porral jár!!!), boltívépítés. nagy vonalakban ennyi... A munkák október vége óta folynak, november eleje óta pedig teljesen felfordult a konyhám.

De már rendeződünk:-)

A "homokozó" eltűnt... (a gyermek még megvan:-)

A téglák szépen sorakoznak (azóta már el is tűnt nagy részük a boltívben:-))

És az intenet is biztonságban:-)

A boltív holnap elkészül, ha minden igaz, persze még utána is lesz bőven teendője az én ügyes férjecskémnek. De a végeredmény megéri a fáradságot!:-)

Hamarosan jelentkezem sok-sok recepttel!

2009. november 3., kedd

Hajdina lapocskák

Amilyen egyszerű, olyan finom és mutatós!



A müzlihez és müzliszelethez hasonlóan itt is 2 napos hajdinacsírát használtam.
A képen datolyás, illetve othellós változat látható, de készítettem már mazsolásat és szedreset is (hamarosan körtéssel is próbálkozom, biztosan finom lesz az is:-)).

A lényeg, hogy 1:1 arányban kell a szósz, illetve a hajdinacsíra. A hűtőben való "marinálódás" után is nedvesebbnek kell lennie (ld. datolyás müzliszelet képén), hogy aszalással ne töredezzen apró darabokra.

Egy tálcára 1 kg szószós hajdinacsírát kenünk fel, majd bevagdaljuk (én a 6x6, vagy 7x7 négyzet híve vagyok).

Az aszalás 16-20 óra, 10-12 óra elteltével érdemes először próbálkozni a fordítással.
Minél tovább aszaljuk, annál ropogósabb lesz.

Gyümölccsel, zöld turmixszal együtt komplett reggeli!

2009. november 2., hétfő

Lila saláta és fasírt

Csodás színek, harmonikus íz!


Egy cikk lila/vöröskáposzta (kb 1/8)
4-5 db paradicsom
Fél piros húsú paprika (spóroltam vele, mert alig volt már, de lehet egész is:-))
Fél lilahagyma
Egy ökölnyi jégsaláta (most a középső része)

Őrölt kömény
Kevés citromlé
Kedvenc olaj-most 1 tk szőlőmag olaj+2 ek olívaolaj

A káposztát vékony csíkokra reszeltem, ezzel (Tupperware szeletelő, reszelő, nagyon profi):


Ezután belemasszíroztam a köményt, puffadásgátlóként:-).
A paradicsomot és jégsalátát nagyobb, a hagymát apróbb darabokra kockázzuk, majd fűszerezzük.

Fogyasszuk krékerrel, vagy fasírttal!

(A képen egy egyszerű, napraforgómag alapú fasírt, pontosan már nem emlékszem az összetevőkre…)

Lila fasírt

A salátából nem fogyott el mind a kb. 1,5 liternyi…:-) A maradékot felturbóztam, és fasírt lett belőle.


Hozzávalók:

1,5 csészényi maradék lila saláta
Fél cs barna lenmag (szárazon darálva)
Fél vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 cs tökmag
1 cs napraforgómag


A napraforgót és tökmagot fél napig áztattam, felhasználáskor leöblítettem, majd aprítóba tettem.
A salátát és a többi összetevőt turmixoltam, összekevertem az olajos magokkal. Ezután tapadásmentes alátétre kentem 2-3 mm vastagságban.


Szép színes, ugye? 18-20 óra aszalás után kész is (félidőben fordítás).
Mivel laposra kentem, teljesen kiszáradt, így hűvös helyen, műanyag dobozban eltartható akár hetekig (hónapokig még sosem tartott ki, de elvileg ez is lehetséges).
Nem szokványos fasírt kinézetű, de így praktikusabb a tárolás, felhasználás pl. szendvicsben. És a kis lapok is guszták ám:-).

2009. november 1., vasárnap

Müzliszelet hajdinából

A hajdinamüzli után újabb édes falatokkal próbálkoztam, és jó eredmény született:-)



A 2 napos hajdinacsírához ezúttal kevertem egy kis olajos magot, és apró aszalt gyümölcsöt, így öntöttem le az édes szósszal.

Datolyás müzliszelet


2 cs 2 napos hajdinacsíra
Fél cs áztatott napraforgómag
Fél cs mazsola
1,5-2 cs datolyaszósz (áztatott datolya összeturmixolva)

A hajdinacsírát kicsit megszárítjuk (néhány óra az aszalóban), aztán beáztatjuk a datolyaszószba pár órára. A szószból keveset félreteszünk.

A többi hozzávalóval összekeverjük, felkenjük tapadásmentes alátétre és bevagdaljuk. A félretett szószt még rákenjük óvatosan. Kb. 1 kg legyen a tálcán. Aszaljuk 41 fokon 12-14 óráig, majd megfordítjuk, és leszedjük az alátétről. Még 3-4 órát szárítjuk, ha kicsit nedvesebben, ruganyosabban szeretnénk. Vagy készíthetjük teljesen szárazra is, az még 8-10 plusz óra is lehet.

Mazsolás müzliszelet


2 cs 2 napos hajdinacsíra
Fél cs áztatott napraforgómag
Fél cs vörös áfonya
1,5-2 cs mazsolaszósz

Az elkészítés itt is ugyanaz, csak itt nem kentem rá plusz szószt.

Szedres müzliszelet


2 cs 2 napos hajdinacsíra
Fél cs áztatott napraforgómag
Fél cs arany mazsola (a kontraszt kedvéért, de a szeder színe mindent elrejtett...)
1,5 cs szeder
Fél cs áztatott datolya
3 ek méz

Az utolsó 3 összetevőt turmixoljuk, a többi ugyanaz, mint a mazsolás változatnál.

Ezek annyira jól sikerültek, hogy mire lefényképeztem volna, nem maradt belőlük...

A kertben sok kékszőlő termett, ezért készítettem egy ilyen változatot is,erről már van fotóm, nem csak félkész:-)

Othellós müzliszelet


2 cs 2 napos hajdinacsíra
Fél cs áztatott napraforgómag
Fél cs áztatott tökmag
1 cs reszelt alma
1,5 cs kékszőlő
Fél cs áztatott datolya

Az elkészítés itt sem tér el. Nagyon szép színe lett! Amit azonban már Gitta is tapasztalt: a tökmag nem igazán illik az édességekhez (a napraforgó nekem bejön). Az alma is savanykás volt, így több édesítést kívánt volna, még fél csésze datolyát, vagy 4 ek mézet.

Ezt a szeletet összesen 1,5 napig szárítottam (nem volt alkalmam előbb kivenni). Így nagyon ropogós, crunhy lett, nem annyira müzliszelet állagú, de nekem így is tetszik. Jó fogerősítő!:-)

Teszteljétek ti is!